שאלות ותשובות

 אם לא כואב, למה לטפל?

רבים מאיתנו חוו כאב שיניים ויודעים שזו חוויה קשה ולא נעימה. כאב שיניים קורה תמיד בעיתוי הכי לא מתאים כגון טיול לחו”ל, חופשה באילת או במקרה הטוב בערב יום שישי.

כרופא שיניים פנו אליי פעמים רבות למה שנקרא “עזרה ראשונה”, כלומר, כאבים איומים שהוגדרו ככאבים הקשים מלידה! ובכן, ככל שזה נראה לא הגיוני מקרים אלו ניתנים למניעה, והכל מתחיל בביקור אצל רופא השיניים והרבה לפני שהכאב מכה בנו.

רבים מכם חושבים: ‘אבל לא כואב לי, כשארגיש ולו כאב קל אגש מייד.’ אכן עניין הכאב מטעה. למרות שמקובל לחשוב ש”חור בשן” גורם לכאב, ההפך הוא הנכון. רוב מוקדי העששת או ‘חורים’ – בפי העם, אינם מורגשים כלל.

כשאנו מרגישים כאבים בדרך כלל מאוחר מידי ויקר עד מאד… כותרת השן בנויה משלוש שכבות: אמייל, דנטין, ומוך השן- המכילה בין השאר עצב. האמייל הוא השכבה החיצונית ולחיידקים היוצרים את החורים בשיניים קשה לעבור שכבה זו. לכן החור באמייל הוא קטן ולא מורגש על ידי הלשון.

כשהחיידקים מגיעים לדנטין שהוא חומר רך הם מעמיקים ומרחיבים את עומק החור. בדרך כלל בכל אחד מהשלבים האלה אנו לא מרגישים כאב. החור יגדל ויתרחב עד שיגיע למוך השן ולפגיעה בעצב. מרגע זה רוב האנשים ירגישו כאב איום המקרין לכל הראש והפנים.
כמו שהזכרתי בתחילת המאמר, זה תמיד קורה במקום הכי לא מתאים כשאין רופא שיניים בקרוב אלינו.
אז כיצד נמנעים ממצב זה ? בביקורת תקופתית אחת לחצי שנה, אצל רופא השיניים מתגלים גם החורים שאינם מורגשים כגון חורים הנוצרים בין השיניים. החור שהתגלה, גדול ככל שיהיה, אם לא פגע בעצב השן, ניתן לסתום אותו ובכך לפתור את הבעיה. כמובן שזו ביקורת כללית לכל הפה. כל בעיה שמתגלה בזמן ניתנת לטיפול פשוט, קצר וגם הרבה יותר זול.

 חרדות דנטאליות

השם רופא השיניים מאז ומתמיד מזכיר לנו מקום לא נעים ומעורר בחלק מאיתנו זיכרונות קשים, ולכן רבים מאיתנו נמנעים מלהגיע לרופא השיניים עד שהכאב אינו נסבל. אז חייבים להגיע, הנזק הוא רב והטיפולים גדולים ויקרים, או שהנזק הוא בלתי הפיך, מצב שמצריך לעיתים עקירת שיניים.

ממחקר שנעשה עולה כי אחוז גבוה מהציבור סובל מחרדה דנטאלית.
החרדה הדנטאלית מקורה בדרך כלל בחוויה קשה אצל רופא השיניים שהמטופל חווה בעברו או בילדותו המוקדמת. חוויה קשה זו נשארת חקוקה לכל החיים.

מלבד זאת הפה הוא מקום אינטימי (טיפול בתוך הפה נחשב בתת מודע כחדירה פרטית). כיום אנו מבינים כי ישנם רמות שונות של חרדה אצל המטופלים אבל ניתן לטפל ב-100% מהחרדות הדנטאליות וזאת בתנאי שהגישה תתבסס על הבנת המטופל ולא על משפטים כגון: “אין לך מה לפחד”.

כיום ישנם מספר שיטות שמטרתם להפחית את החרדה הדנטאלית ובמקרים מסוימים אף לבטל אותה בכלל. בשלב ראשון, מרפאה נקייה ונעימה עם צוות מקצועי תורמת לרגיעה של המטופל, מלבד זאת ישנם שיטות אחרות:
גז צחוק – גז צחוק גורם להרגשה נעימה והתרוממות רוח אצל המטופל. הטיפול בגז צחוק מתאים למטופלים הסובלים מרמת חרדה נמוכה. בטיפול זה המטופל מרגיש טשטוש קל או עמוק, מצב של חצי שינה והמטופל אינו מנותק לגמרי מהטיפול.
הרדמה כללית – הרדמה כללית בדרך כלל מפחידה אותנו אבל שלא בצדק. בתנאים הנכונים והמכשור המתקדם שקיים כיום תחת עינם הפקוחה של רופאים בכירים ומנוסים ההרדמה הכללית, בטוחה ביותר. בעזרת ההרדמה הכללית, ניתן לעבור טיפול שיניים מקיף אשר ישפר את מצב בריאות הפה. הרדמה כללית מבוצעת על ידי רופאים מוסמכים, מורשים ומתמחים לטיפול מהסוג הנ”ל.

 מי צריך קיסמי שיניים?

כשביקרנו רעייתי ואני במסעדה, פגשנו אדון עצבני ונסער. מסתבר שהמלצר שכח להגיש את קסמי השיניים שלאחר הארוחה. האדון ניסה לאלתר: פיסת נייר מקופלת, נייר אלומיניום מקופסת סיגריות, גפרור, עד שלבסוף הגיע המלצר עם הקיסם הגואל.

בטוחני כי רבים מאיתנו עברו חוויה דומה. ממה הדבר נובע? האוכל ש”נתקע” בין השיניים נגרם בעיקר בגלל סתימות וכתרים לקויים אשר אינם שומרים על יחס נכון בינם לבין השיניים שלידם או בגלל חורים בשיניים (עששת). התופעה נקראת בשפה המקצועית ‘דחיסת מזון’.

חשוב לדעת כי החיטוט האובססיבי בשיניים גורם לנזק רב לחניכיים ולפציעות חוזרות ונשנות ולכן, כדאי להתייעץ עם רופא השיניים ולבדוק את הסיבה להרגשת הצורך בשימוש בקיסם לאחר הארוחה.

לפעמים, הפתרון מסתכם בסתימה פשוטה שתמנע מהאוכל “להיתקע” בשן. ואם בכל זאת אנו רוצים להשתמש בקיסמי שיניים, רצוי שיהיה קיסם אנטומי (ניתן לרכוש בבתי מרקחת) או חוט דנטאלי אשר אינם פוגעים בחניכיים ובשיניים. כך נשמור על שיניים וחניכיים בריאות, וכמובן נוכל להגיע למצב שהשימוש בקיסם שיניים לא יהיה נחוץ כלל.

 כיצד נשמור על שיניו של התינוק?

ידוע כי שמירה על שיני התינוק מונעת עששת. חושב, אם כן, לשמור על מספר כללים:
הרגילו את התינוק לשתות מים בלבד והעשירו את התזונה בפירות וירקות ולא במאכלים ממותקים ודביקים.
אל תתנו לתינוק להירדם עם בקבוק חלב במיטה. חשיפה ממושכת לחלב בלילה גורמת לעששת נרחבת המכונה גם “עששת הבקבוק”.
אל תתנו לתינוק מוצצים ונשכנים שמצופים בסוכר.
לתינוק בגיל 6 חודשים כדאי לקנות מברשת שיניים לפעוטות, צבעונית ורכה, ולצרף אותה לשלל המשחקים והנשכנים שלו. כאשר ישחק בה, יכניס אותה לפיו וכך יעניק עיסוי בריא והברשה לחניכיים ולשיניים המתפתחות. כשיגדל, המברשת ופעולת הצחצוח לא תהיינה זרות לו.
כדאי להראות לתינוק את ההורה מצחצח שיניים.
נקו את שיני התינוק עם בד רך ונקי או עם מברשת שיניים לתינוקות לפחות פעם ביום, רצוי לפני השינה. בגיל שנתיים רוב שיני החלב כבר בקעו וניתן לצחצח אותן עם טיפה קטנה של משחת שיניים עם פלואוריד.
פלואוריד מגן על השיניים מעששת ומסייע בריפוי של עששת בשלביה המוקדמים. פלואוריד קיים במי השתייה של רוב הערים בארץ ומתקבל גם מהמזון. באזורינו מומלץ לתת תוסף של פלואוריד , אך רק בייעוץ רופא שיניים, כיוון שמתן יתר עלול לגרום לצביעת השיניים ואף להרעלת פלואוריד

 כתרי חרסינה

כולנו מכירים את המראה הלא נעים של כתרים בשיניים קדמיות – הפס השחור באזור החניכיים, השקיפות והצבע הלא טבעי והגילוף הלא מתאים. כל אלה חושפים את העובדה המביכה – שאלה הם כתרים ולא שיניים טבעיות..

אחת ממטרות הכתרים היא לשפר את החיוך. במקרים הנ”ל הכתרים רק מכערים אותו.. ולכן פותחו שיטות וטכנולוגיות של כתרים אסתטיים.

ראשית עלינו להבין כתר מהו: כתר הוא מעין כובע לשן, החובק אותה מכל צדדיה, מונע את שבירתה והתפוררותה ומשחזר את צורתה המקורית. הכתר הנפוץ ביותר הוא כתר חרסינה. כתרים אלה מומלצים על שיניים שעברו טיפול שורש, שיניים בעלות אסתטיקה לקויה ושיניים שנחלשו כתוצאה מסתימות נרחבות. מספר כתרים המחוברים יחדיו נקראים גשר, המבוצע כאשר חסרה של אחת או יותר. למעשה, החרסינה מצפה בסיס חרסינה מחוזקת או בסיס מתכת. ככל שהמתכת דקה יותר ובהירה או זהובה יותר, כך הכתר יראה טבעי יותר. הכתר האסתטי ביותר הוא כתר חרסינה ללא מתכת, אשר לו שקיפות של שן טבעית.

באשר לפס השחור שנוצר סביב הכתר באזור החניכיים – הוא נגרם מהמתכת שבבסיס הכתר. השחזה נכונה או כתר ללא מתכת פותרים בעיה זו. הכנת כתר אסתטי דורשת מיומנות גבוהה מרופא השיניים ומטכנאי השיניים. בביצוע נכון, לכתר החרסינה יופי מדהים ולא ניתן להבחין שזהו כתר. לעיתים אף רופא שיניים מיומן לא מבחין כי מדובר בכתר חרסינה

 הלבנת שיניים

אין כמו חיוך חושף שיניים צחורות ולבנות…

שיניים לבנות נחשבות סמל למשיכה פיזית ולמראה צעיר ובריא. רפואת השיניים כיום מציעה שיטות להלבנת שיניים במרפאה או בבית.

הלבנת שיניים במרפאה – הרופא מניח חומר להלבנה בריכוז של 35% על גבי השיניים ומאיר אותו באור חזק – פלזמה, הלוגן או לייזר, אשר מאיץ את פעולת החומר המלבין. השיטה יעילה ביותר, אך ישנם מספר חסרונות – סיכון לפגיעה ברקמות הפה, רגישות מוגברת של השיניים ועלות יחסית גבוהה.

באשר ללייזרים, לא בוצעו עד היום מבחנים קליניים ארוכי טווח שהוכיחו את מידת בטיחותם והשפעתם על צבע השיניים. כמו כן אין יודעים מה יהיו ההשפעות לטווח הארוך.

הלבנת שיניים ביתית – דורשת מעקב צמוד לפי הוראותיו של רופא השיניים. המטופל מקבל מהרופא סד דק מצלולואיד שקוף שלתוכו מוזרק ג’ל 10%-18%, אשר אותו ניתן להשיג רק אצל רופא השיניים בגלל ריכוזו הגבוה יחסית לחומרים הנמכרים בשוק. הסד מורכב על השיניים מספר שעות ביום למשך שבוע עד ששה שבועות. שיטה זו יעילה, קלה ובטוחה וכמעט שאינה טומנת בחובה סיכון
לסיום טיפ קטן – ישנן שיניים אשר צבען הכהה נובע מסתימות מתכת – אמלגם. החלפת הסתימה ללבנה פותרת את הבעיה בעלות נמוכה יחסית…

רחוב הידידות 9, הוד השרון 45297

צרו איתנו קשר

1 + 13 =

dr.zvicooper@gmail.com

הידידות 9, הוד השרון 45297

R

צבי קופר – רפואת שיניים הוד השרון | כפר סבא | רעננה